Suroviny:
- cibule
- olivový olej
- cca 100 g celeru
- menší mrkev
- petržel
- smetana na vaření
- sůl, pepř
Na olivovém oleji orestujeme cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu a zalijeme vařicí vodou, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme tyčovým mixerem a přidáme 200 ml smetany na vaření.
Celozrnné knedlíky:
Suroviny:
- 1 a půl cereální kaiserky
- cca 80 g špaldové mouky
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- sůl
- jedlá soda a sušené droždí (obojí půl balíčku)
Pečivo nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme ho vsáknout. Poté přidáme dva žloutky (z bílků ušleháme sníh), sůl, droždí, sodu a mouku a promícháme. Nakonec přidáme vyšlehaný sníh z bílků a pořádně promícháme a vypracujeme těsto - mě vyšlo poměrně řídké, tudíž jsem těsto rozdělila do hrnečků, vytřených olivovým olejem. Hrnečky s těstem dáme do velkého hrnce a zalijeme převařenou vodou, zhruba do poloviny výšky hrnečků. Vaříme cca 20 - 25 minut.
Maso:
Suroviny:
- pro 3 osoby cca 400 - 500 g vepřového, popř. hovězího masa
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
Maso nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme a dáme do pekáčku, kam jsme před tím nalili cca 50 - 100 ml oleje. Pečeme na 200°C do měkka.
Žádné komentáře:
Okomentovat