středa 12. června 2013

Celozrnné bagely a mrkvová pomazánka

Celozrnné bagely:
  • Suroviny:
    • 3 hrnky celozrnné mouky (já použila 1 hrnek pšeničné celozrnné, 1 hrnek špaldové a 1 hrnek ječné mouky), 1 hrnek hladké mouky
    • hrnek vlažné vody
    • lžíce soli
    • dvě lžičky třtinového cukru
    • vejce na potření
    • sezamová semínka
    • balíček sušeného droždí
  • Postup: V míse smícháme mouky a vytvoříme uprostřed malý důlek, do kterého nasypeme sušené droždí přidáme k němu dvě lžičky cukru a cca dvě lžíce vlažné vody. Necháme kvásek chvilku vykynout a poté zamícháme mouky s kváskem a přidáme vlažnou vodu a dáme na cca 1 hodinu vykynout. Připravíme si v hrnci vařicí vodu a po vykynutí z těsta vyválíme rukou malé válečky ze kterých vytvoříme "kroužky". Každý kousek v hrnci z každé strany necháme povařit na cca 1 minutu, poté dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C cca 25 - 30 minut - záleží na velikosti. Z těsta mi vyšlo celkem 12 kousků. 












Mrkvová pomazánka:
  • Suroviny:
    • malá mrkev
    • balení žervé
    • cca 30 g eidamu
    • 2 vejce
    • 3 pl šunky
    • bílý jogurt
  • Postup: Do misky si nastrouháme na jemno mrkev, přidáme nastrouhaný sýr - smícháme s žervé, a přidáme uvařené vejce - buď pokrájíme na malé kousky, nebo rozmačkáme vidličkou. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a dvě lžíce bílého jogurtu / zakysané smetany. Osolíme, popř. opepříme a můžeme vesele mazat ;).




1 komentář: